Rubriky
Informace

CO NA SEBE (NE)PROZRADILY SOUBORY O SOBĚ A SVÝCH INSCENACÍCH

Letos přijede do Strašecí celkem 8 souborů. které se ucházejí o postup na celostátní přehlídku Mladá scéna. Poprvé v době existence přehlídky se nepřihlásil soubor usilující o Šrámkův Písek. Co tedy uvidíme?

KRABAT

Bedřych Gymnázium J. A. Komenského, Nové Strašecí

Novostrašecké kulturní centrum, pátek 28. 3. od 18:10

 Hra na motivy knihy OtfriedaPreußlera „Čarodějův učeň“ je příběhem kolísajícím mezi pohádkou pro starší děti a mezi hororem. Krabatovi se stane osudnou pouhá jediná noc v temném lese, která naprosto změní celý jeho život. Dostává se do mlýna, který řídí přísný mistr. Není ale mlýn, jako mlýn – a o tomto to platí dvojnásob. Dva roky služby mlynáři, dvě smrti. A třetí rok? Smrt nebo vysvobození? Je možné, aby láska dvou lidí dokázala přemoci mnohem mocnější zlo? Hra o lásce, o přátelství a o nadpřirozeném zlu klade otázky, které však na konci budou zodpovězeny.

Divadlo Bedřych má na svém kontě již mnoho inscenací, funguje v rámci dramatického klubu na Gymnáziu J. A. Komenského již od školního roku 1994/1995 pod taktovkou režisérky Ivy Vachkové. Název se v průběhu let měnil (současné pojmenování získalo divadlo teprve v září 2013), stejně, jako obsazení souboru, ale cíl má toto divadlo vždy stejný – pobavit diváky a vtáhnout je do děje inscenace.

délka představení: 55-60 minut

 

NA HRANICI

Tuláci, Poděbrady

Modrý sál ZUŠ, pátek 28. 3. od 19:45

plakát

Jeden člověk, jedna duše, jedna židle, čtyři fáze závislosti. Hra o drogách z netradičního pohledu. Droga totiž neničí nejen naše tělo, ale především dokáže snadno vychýlit naše duše z jejich křehké rovnováhy. Ztráta rovnováhy je však nevratná.

Soubor „Tuláci“ je nováčkem v divadelních vodách, vznikl v roce 2013 v Poděbradech jako pokus hrstky nadšenců zkusit napsat, nazkoušet a zahrát vlastní divadelní hru. Název souboru pochází z jejich způsobu zkoušení, kdy každá zkouška probíhala na jiném místě v Poděbradech. Hra „Na hranici“ je dílem dvou studentek Gymnázia Jiřího z Poděbrad – Kateřiny Vaněčkové a Lucie Svobodové, které dostaly jednoho dne zdánlivě prostý nápad – sednout si spolu a napsat hru o drogách.

délka představení: 45 minut

 

KAMENNÝ HOST ANEB PROSTOPÁŠNÍK

Charlieho Foxíci, Gymnázium Poděbrady

Novostrašecké kulturní centrum, sobota 29. 3. od 10:00

spolecna

Původně italská hra se zpěvy, kterou v roce 1776 napsal Nunziato Porta, je klasickou ukázkou komedie dell’arte, která svým dějem připomíná mnohem známější Mozartovu operu Don Giovanni. Toto „donjuanovské“ téma bylo na konci 18. století velmi oblíbené a tato inscenace ho pojímá trochu jiným způsobem, než jak to udělal Goldoni, nebo později již zmiňovaný Mozart.

„Charlieho Foxíci“ je soubor z gymnázia v Poděbradech, který se „Setkání ve Strašecí“ účastní již podruhé. Studenti, kteří budou ve hře vystupovat, jsou pak jak letošní nováčci v souboru, tak i studenti se čtyřletou hereckou zkušeností.

délka představení: 40 minut

SÁZKA

Nesem, ZUŠ Na Popelce, Praha

Modrý sál ZUŠ, sobota 29. 3. od 11:00

Věděli jste, že červená je barva vášně? Jedna vášnivá sázka, jeden penzion, troje zásnuby a jedno přání. Kdo vyhraje sázku? A bude to nakonec opravdu výhra?

Divadelní soubor „Nesem“, fungující v rámci literárně-dramatického oboru na ZUŠ Na Popelce v Praze 5, je mezi soubory na přehlídkách nováčkem. Hra „Sázka“ je výsledkem různých improvizací, které na témata sázky, balení, zásnub a dalších, vznikali a nakonec je dala za dlouhých bezesných nocí Monča dohromady. Režisérskou práci pak má na starosti Radka Svobodová, která do nazkoušení této hry zapojila jak své dlouholeté žáky, tak i nováčky.

délka představení: 45 minut

Z@VISLÁCI

Torzo na druhou, ZUŠ Turnov

Novostrašecké kulturní centrum, sobota 29. 3. od 18:00

„Z@visláci“ je autorské představení souboru ze ZUŠ v Turnově, na kterém se podíleli všichni členové souboru. Hra je o tom, jak to s námi je na sociálních sítích – nebo jak to s námi není?!

zavyslaci-a4-modre

délka představení: 30 minut

NA ZABITÍ!

Nazabití, ZUŠ Brandýs

Modrý sál ZUŠ, sobota 29. 3. od 19:00

Inscenace „Na zabití!“ představuje pro diváka cestu do postapokalyptické budoucnosti. Roku 2113 již nejsou žádné pralesy, docházejí přírodní zdroje a na sjednocené území Euroasie padá déšť kyseliny sírové. Lze namítnout, že v takovém světě nelze žít a že to nemá ani smysl – na tom si však rodina Neužilů staví svůj byznys! Je libo se zabít? Jed, revolver, ale třeba i provaz kolem krku? Rodina Neužilů vám ve svém krámku s potřebami pro sebevrahy ráda vše poskytne.

délka představení: 55 minut

 

DOBRODRUŽSTVÍ PANA Q

Černobílé pastelky, ZUŠ Mladá Boleslav

Novostrašecké kulturní centrum, neděle 30. 3. od 10:00

Chlapecká divadelní skupina, fungující již pět let ve stejném složení, se rozhodla poprvé do svých řad přizvat žákyni hudebního oboru, aby je doprovázela na violoncellu při jejich divadelní interpretaci nejznámějšího díla španělského spisovatele Miguela de Cervantes.

plakat_don_q

délka představení: 35 minut

 

ŽENY JINDŘICHA OSMÉHO

Rozpuk, Gymnázium Benešov

Modrý sál ZUŠ, neděle 30. 3. od 11:00

Malý divadelní soubor z Gymnázia v Benešově představí divadelní interpretaci života jednoho z nejznámějších Tudorovců – krále Jindřicha VIII. Zaměřili se na jeho život s ženami, kterých za své manželky pojal v průběhu života celkem šest. Soubor se ve svém dramatu ptá – hrál si Jindřich se ženami, nebo si hrály ony s ním? Koho brát vážně, koho raději ne? „Rozpuk“ se se vším vypořádal po svém – chvílemi bez ironie, chvílemi s nadsázkou.

délka představení: 50 minut

 

a inspirativní představení?

STÁŘÍ NENÍ PRO ZBABĚLCE

Třetí věk při městské knihovně Louny

NKC, neděle 30. 3. od 14: 30

 Něco dočista nezvyklého, zvláště pro studenty. Seniorky z Akademie třetího věku při Městské knihovně v Lounech přivezou krátkou hru. Půlhodina pravdy nebo fikce?  Nechte se překvapit.

Treti_vek_LN

A to ještě není všechno…  zbytek neprozrazujeme…

z informací od souborů sestavil Michal Beneš ve stavu nemoci