Rubriky
Setkání ve Strašecí

V pátek jsme viděli…

Členové souboru Bedřych při Gymnáziu J.A. Komenského Nové Strašecí Michal a Lukáš po dobu přehlídky nezávisle na rozborových seminářích nahlížejí na viděné po svém. Jejich články doprovázejí fotografie z představení, které pořizuje Panda a Míša. Naopak o jejich vlastní inscenaci napsala někdejší členka souboru Jana, která je na přehlídce jako asistentka poroty.

Očištění

Hned na začátku Setkání se k nám snesly opravdové hvězdy z Prahy – a to doslova. Poutavý příběh dvou hvězd k nám prozářil skrze zajímavé herecké dovednosti a střídání jednotlivých postav paralelního příběhu, což divákovi dodávalo osvěživý neohraný zážitek, který jsme si skutečně mohli užít.

V existenciálních pocitech jednotlivých postav se jistě našel nejeden dospívající (a v mnoha případech jistě i dospělý) člověk, kterému téma společnosti a začlenění není cizí. Tyto podrobnosti však byly zaobalené do malého zdánlivě nevinného příběhu ovlivňovaného střídáním minirolí různými charaktery. Dohromady tak inscenace dávala až neuvěřitelný smysl s možností odnést si domů hezké zamyšlení.

Chtěli bychom ocenit taktéž vynikající herecké výkony a skvělou práci s minirolemi hvězd vyjadřovanými světlem. Mezi nejzajímavější prvky rozhodně řadíme kostýmy vyjadřující konkrétní životní postoj.

Michal Merunka, Lukáš Jeníček

Seznamte se!

Příběh předvedený divadelním souborem Bedřych, jak už název napovídá, pojednává o seznamování v současné době na sociálních sítích.  Komedie, nebo jak to porota nazvala sitcom, je postavená na jednoduchém až minimalistickém humoru, který člověka už pobaví svou lehkostí a herecké podání tomu přidá na prožitku. Herci si užívají každý okamžik na podiu bez známek trémy, a i proto se necháte vtáhnout do děje a energii od nich přijímáte s chutí.  I když v představení jsou ještě nedokonalosti, poněvadž vzniklo z mnoha improvizací, rádi jim je odpustíte.  Rozhodně neočekávejte hluboké myšlenky a psychologické pojednání o seznamování, ale naopak studentský pohled na svět sbližování s dávkou nadsázky. Tato nadsázka využívá extrémy lidské povahy, které se navzájem střetávají a vytvářejí komické situace.  Z inscenace odcházíte usměvavý a pozitivně naladění s chutí vidět představení ještě jednou.

Jana Králová

Příběhy deníků nocí

Pocity odnesené z prvního představení nám dokázalo prohloubit rovnou další páteční představení – neucelené příběhy lyrického ražení dospívajících slečen zvládly podtrhnout naše vnitřní bariéry a poodhalit nám, co vlastně ve skutečnosti už nějakou dobu zažíváme – nacházíme se, ale nemůžeme se najít. Stávají se z nás noví lidé, avšak jací? Kdo jsme? Na tyto otázky máme chuť si odpovědět.

Mezi velké přednosti celé inscenace patří rozhodně práce s textovými deníky a – jak zaznělo na rozborovém semináři – práce s vlastními myšlenkami jednotlivých slečen. Dále pak hra se světlem skvěle doprovázela příjemnou atmosféru a celé to doplnilo zajímavé pracování s těly.

Michal Merunka, Lukáš Jeníček